Хранителни качества на охлювите и микрофлора на техния интестинален тракт

Петя Христова, Ивайло Дедов, Здравка Колева и Пенка Мончева

Хранителните качествата на охлювите са известни от древността, като през последните десетилетия охлювeното месо увеличава своя дял в производството и пазара на деликатесни продукти. Преди около десетина години, според данни на ЕС, пазарът на охлюви в Европа възлиза на 35 хил. тона годишно, като от тогава той непрекъснато нараства (Marketbriefonsnails, ITC, EC, 1993). Мекотелите и в часност охлювите са част от налагащата се нова култура на хранене на хора, стремящи се към здравословен и пълноценен начин на живот. До момента охлювеното месо присъства слабо на българския пазар, но се очаква това постепенно да се промени. Под влияние на традициите в някои европейски страни и оптимистичните резултати от проучванията върху превъзходните качествата на това месо, очаква се охлювите да заемат все по-значимо място в храненето на българите. Ето защо познаването на хранителните качества на охлювеното месо, както и на определящите ги фактори е необходимо както за производители, така и за потребители.

Прибори за ядене на охлюви

Прибори за ядене на охлюви
Снимка: интернет

Малко история

Останки от охлюви, служили за храна, са намерени в много праисторически жилища в Европа и по света. У нас обработвани черупки от Helix (IV хилядолетие пр.н. е.), са открити и запазени в Ягодинската пещера (Западни Родопи), както и при разкопки на много древни селища из цяла България. Повечето хора смятат, че използването на охлювите като храна е наложено в Европа от французите, но това е неточно. Макар днес Франция да е най-големият консуматор на охлювено месо, за откриватели на този деликатес се считат италианците, или по-скоро техните предци в Римската империя. Като деликатес и лекaрство охлювите са споменавани още от Хипократ (460г. пр.н.е.), Аристотел (384г. пр.н.е.), Плиний Стари (I в.), както и от знаменития римски готвач Марк Гавий Апиций (I в.).

 

Черупки от Helix в огнище във входа на Ягодинската пещера, Западните РодопиСнимка: И. Дедов

Черупки от Helix в огнище във входа на Ягодинската пещера, Западни Родопи
Снимка: И. Дедов

Охлювите

Днес в Европа за храна се използват основно три вида охлюви – Helix lucorum (кафяв градински или турски охлюв), Helix pomatia(лозов охлюв) и Cornu aspersum (петнист или сив охлюв). От тези видове най-предпочитан е C. aspersum, който в много страни се отглежда култивирано, а в границите на естествения му ареал (Средиземноморието) се събира и от природата. Това е сравнително сухоустойчив, топлолюбив и по-слабо калцифилен вид, който в природна среда се храни предимно със зелени растения. H. pomatiaе вид, който се събира от природата, но се правят опити и за култивиране. В Северна и Централна Европа обитава равнини и полупланински местообитания, докато в Южна Европа предпочита алпийски и субалпийски райони. H. pomatiaе най-силно калцифилният и студоустойчив представител на споменатите по-горе видове. Месото му е светло и особено ценено като деликатес във Франция. H. lucorumе еврибионтен вид, който издържа високи нива на антропогенна преса, храни се както със зелени растения, така и с гнила растителна маса, корени, гъби и др. Месото му е тъмно и слабо ценено от потребителите, поради което липсва интерес за фермерското му отглеждане. Всички количества от този вид, предлагани на пазара, се събират от природата.

 

Високо качествен хранителен продукт

Както стана вече дума, месото на сухоземните охлюви, използвани за храна, има висока хранителна стойност. При C. aspersum съдържанието на протеини е по-високо от това на рибата и се доближава до говеждото и пилешкото месо, докато съдържанието на мазнини е в пъти по-ниско (Табл.1). Енергийната стойност на месото от охлюви е около 67-81 kcal/l00g, което е много по-ниско, отколкото при другите меса или риба, което го прави алтернативна здравословна и диетична храна (Griglione, 1990).

 

Табл. 1. Съотношение на хранителните вещества в % при различните видове меса (по Griglione 1990г.)

Храна

Вода

Протеини

Мазнини

Калории

1

Говеждо месо

62.8

18.8

15.4

214.0

2

Пилешко месо

68.7

19.1

11.0

175.0

3

Риба

81.5

15.9

2.6

82.0

4

H. pomatia

84.9

13.4

1.7

67.0

5

C. aspersum

82.3

16.3

1.4

66.7

 

В месото от охлюви са установени 19 вида аминокиселини, като най-голям е делът на глутаминовата киселина – 17.25% (Griglione, 1990). Значително е и процентното съдържание на аргинин, аспаргин, глицин, лизин, левцин, пролин, аланин, треонин (Табл.2.) Глутаминовата киселина е една от двайсетте аминокоселини, които влизат в състава на човешките белтъци. Тяиграе важна роля за правилното функциониране на клетките, както и незаменима роля на стимулиращ невромедиатор в мозъка.Глутаминът доставя азот за синтезата на аргинин, пурини, пиримидини, нуклеотиди, глутатион и таурин (като последните две съединения са важни антиоксиданти) и транспортира аминния азот до интестиналния тракт. Тази аминокиселина е основна за синтезата на пролин, който изгражда основната съединителна тъкан в организма – колагена (D`Souza аndPowell –Tuck,2004).

 

Табл. 2. Съдържание на аминокиселини в месо от охлюви (по Griglione 1990г.)

Аминокиселина

%

Аминокиселина

%

Глутаминова киселина

Аргинин

Аспаргинова киселина

Глицин

Лизин

Левцин

Пролин

Аланин

Треонин

Терин

17.25

9.34

8.47

7.30

6.36

5.44

5.21

5.15

5.15

4.41

Валин

Изолевцин

Тирозин

Фенилаланин

Хидроксипролин

Таурин

Цистин

Цистидин

Метионин

4.04

3.30

3.30

3.17

3.04

3.00

2.91

1.69

1.43

 

Друга аминокиселина с ключова роля е аргининът. Тя участва в клетъчното делене, скъсява времето за заздравяване на рани и е особено важна при фрактури на костите. Ускорява изхвърлянето на токсичния амоняк от организма. Установено е, че аргининът подобрява имунната функция и стимулира синтезата на растежни хормони и натрупването на мускулна маса, потиска натрупването на мазнини и намалява риска от сърдечни заболявания. Прекурсор е в синтезата на азотен оксид и подпомага понижаването на кръвното налягане(Yeoetal. 2008).

Аминокиселината лизин влиза в състава практически на всички белтъци и е необходима за растежа, възстановяването на тъканите, образуването на антитела, хормони, ензими и албумини. Лизинът има противовирусно действие и често се препоръчва при лечение на вирусни заболявания да се комбинира с витамин С и биофлавоноиди. Участва също в синтезата на колагена и се прилага през регенеративния период след операции и спортни травми. Лизинът подобрява усвояването на калция в кръвта и транспорта му в костната система, поради което може да бъде неотменна част от програмите за лечение и профилактика на остеопороза. Недостигът на лизин се отразява неблагоприятно върху синтезата на белтъци, което води до лесна уморяемост, липса на апетит, забавен растеж и намаляване на телесната маса, неспособност за концентрация, раздразнителност, кръвоизливи, анемии и други отклонения (Kloosterman, 2010). Все по-често се използва синтетичен лизин и левцин за обогатяване на фуражи, хранителни продукти и добавки, което успешно може да бъде избегнато при редовно консумиране на богати на тези аминокиселини природни храни като охлювеното месо.

Голяма част от мастните киселини в охлювите са от групата на есенциалните, ненаситени киселини, които не могат да се синтезират в човешкия организъм (линоловаОмега-6, линоленоваОмега-3). Изследванията показват, че 75% от общото количество мастни киселини в охлювите са ненаситени, като 57%-60% от тях са полиненаситени и едва 15,5% – мононенаситени. Тези киселини благоприятстват клетъчната комуникация и протичането на ключови метаболитни процеси, като напр. отделянето на холестерола по жлъчен път. За сравнение може да се посочи, че важните полиненаситени мастни киселини в говеждото месо са едва 5%, което го прави значително по-малко здравословно. Наситените (или лошите) мастни киселини са едва 23-25% от общото им количество в месото на охлювите(LanzmanPetitthoryD., 2001).

В сухото вещество на охлювеното месо присъстват редица химични елементи като никел, мед, кобалт, алуминий, бор и манган, които са важни за функционирането на много ензими. Известно е, че в 100 g месо се съдържат 2.5 g цинк, необходим при храненето на бременни, кърмачки и възрастни хора, 10 пъти повече калций, отколкото в традиционните меса, 29.3 mg мед и 14.0 mg желязо (Gallo, 1985; Griglione, 1990). Голямото количество желязо прави това месо важен източник на този елемент и подходяща храна при хора, страдащи от анемии.

Във Франция за храна се използват и яйцата на охлювите, които съперничат по качество на „черния хайвер” от есетровите риби. Те са богати на белтъчини, съдържат незначителен процент мазнини и са много калорични (Таб. 3). Яйцата на C. aspersum съдържат много ценни за човешкия организъм химични елементи, като калций, азот, фосфор, мед, цинк, желязо и др. (Ros, 1990).

 

Табл. 3 Съдържание на хранителните вещества в яйца наHelixaspersa (по Pos 1990г.)

Вид на веществото

%

Сухо вещество

Скорбяла

Разтворими карбохидрати

Мазнини

Суров протеин

Енергия

15.60

0.00

0.00

0.01

24.31

507 Kcal/kg пресни яйца

 

Уникално лекарство

Медицинското приложение на сухоземните охлюви при лечението на гастрит, язва и други болести на стомашно-чревния тракт е известно на човека много отдавна (Figuier, 1840; BaronBarthelemy, 1855; OnceauxandFontaine, 1933, Monceaux, 1933). Поради доказания лечебен ефект и днес месото и/или слузта на тези мекотели са често срещан компонент на много лекарства и хранителни добавки за лечение на стомашно-чревни болести. Освен за стомах, народната медицина използва охлювите и при болести на гърлото, бронхити, кожни проблеми, при диагностика на туморни образувания и други (Charroppin, 1983; Ponsetal., 1999; Dweketal., 2001).Консумирането на месо от охлюви помага при лечение на анемии, причинени от липса на желязо в храната.Ниското ниво на натрий и холестерол (70mg/100) и високото ниво на калий позволява използването на охлювите при лечение на атеросклероза и високо кръвно налягане. Месото на охлювите се препоръчва като част от диетата на пациенти с диабет. Изследвания върху слузта от охлюви установяват наличие на бактериостатична субстанция, която се използва за изготвяне на лекарства против астма, туберкулоза и препарати, спомагащи зарастването на рани.

Интестиналната микрофлора и качеството на месото

Получаването на качествено месо от охлюви обаче е тясно свързано с пълноценното им хранене при тяхното отглеждане. Те лесно отлагат в месото и в панкреаса си много от приетите вещества. При определени условия това дава възможност, чрез храненето на охлювите, за положително манипулиране по посока на получаване на по-атрактивен пазарен продукт. От друга страна неправилното хранене може да доведе до замърсяване и влошаване на качествата на месото.

Специфичните качества на охлювеното месо се определят от два тясно свързани фактора –от една страна от състава и качеството на използваните фуражи, а от другаот дейността наинтестинална микрофлора.

Интестиналната микрофлора има важни функции в развитието на храносмилателната и имунната система на гостоприемника, благоприятства усвояването на хранителните вещества, неутрализира някои фуражни токсини, като създава в червата среда, в която анти-хранителните фактори и токсини са сведени до минимум. Затова изборът на фуражи и свежа растителна храна трябва да е съобразен с ферментационния потенциал на чревната микрофлора. Следователно, познаването на чревната микрофлора и ролята й в храносмилателния процес на охлювите е важно и необходимо условие за правилното им хранене по време на тяхното интензивно отглеждане и получаването на качествен краен продукт.

Култивирано отглежданите сухоземни охлюви се хранят с пресни зелени растения и фураж и заедно с други почвени безгръбначни животни участват в разлагането на листната маса (IglesiasandCastillejo, 1999; Chevalieretal., 2003; Hatziioannouetal., 1994). Охлювите от семейство Helicidaeактивно разграждат някои полизахариди – нативна целулоза, ламинаран и манан, и по-слабо хидролизират други – скорбяла, пулулан, α-глюкозиди, ксилан и β-ксилозиди (MyersandNorthcote, 1958; CharrierandRouland, 1992; FlariandCharrier, 1992). За това е необходимо голямо количество ензими (полизахаридни деполимерази и гликозид-хидролази), които охлювите си осигуряват благодарение на функционирането на техните храносмилателни жлези, а също така и от активността на интестиналната микрофлора (Davidson, 1976; CharrierandDaguzan, 1980). Изключителната способност на пулмонатите да разграждат растителните фибри често е обяснявана с метаболитната активност на чревната микрофлора (CharrierandDaguzan, 1990).

Изучаването на бактериалната флора на интестиналния тракт на сухоземните охлюви започва в края на 80-те години на миналия век. Микробиологични анализи на охлюви от видовете H.pomatiaи C.aspersumдават информация за видовото разнообразие на бактериите в това специфично местообитание. Изследването на чревната микрофлора при повечето анализи е насочено не само към идентифициране на основните видове микроорганизми, но и към изясняване на тяхната роля в смилането на храната. Някои автори предполагат, че интестиналната микрофлора играе важна роля в разграждането на хитина и разтворимата целобиоза (Leseletal., 1990, Brendelberger, 1997; Charrieretal., 1998), като по-този начин осигуряват достъпни за гостоприемника хранителни вещества. Други допускат, че бактериите са временни (транзитиращи) популации, способни да влизат във взаимодействие с охлювите и да неутрализират почвените замърсители (Simkiss, 1985). Екологичните характеристики на интестиналния тракт на охлювите (рН, О2) показват, че рН на вътрешната среда варира в широки граници – от кисели през неутрални до алкални стойности. Повечето данни за микрофлората на охлювите се отнасят предимно за аеробните или факултативно анаеробните култивируеми бактерии, които са изолирани от смесени екстракти от храносмилателните жлези и червата. Основното разграждане на полизахаридите се осъществява в предната (проксимална) част на тракта, откъдето са изолирани предимно аеробни бактерии в концентрация 1.3х106CFU/g-1 тъкан. Бактериалната плътност в дисталния дял на тракта е по-висока (2х108CFU/g-1 тъкан) както при хранени, така и при гладували охлюви (Charrieretal., 1998).

Първоначално се е смятало, че само няколко микробни вида обитават храносмилателния тракт на охлювите. Изучаването на доминиращите култивируеми бактерии в техния чревен тракт разкрива като „актуални резиденти” главно представители на род Enterobacter и род Enterococcus(Leseletal., 1990; WatkinsandSimkiss, 1990;Charrieretal.,1998). От ентерококите най-често е изолиран видътEnterococcus сasseliflavus, като се смята, че това е преобладаващият вид в C. aspersum (Charrieretal., 1998). По-ранни изследвания на Mulleretal. (1996) посочват представителите на родовете ButiauxellaиKluyveraкато доминиращии се допуска, че това е тяхното естествено местообитание. Щамове на родовете Citrobacter, Klebsiella, Staphylococcus и Vibrio също са изолирани от червата на охлюви, но авторите считат, че това са случайни транзитни микроорганизми. Задълбочени изследвания на Charrieretal. (2006) с молекулно-генетични методи доказват, че в интестиналния тракт на C.aspersum и H. pomatiaприсъстват представители от два субклона: γПротеобактерии и Фирмикутни бактерии. Всички култивируеми Протеобактерии са от семейство Enterobacteriaceae, тъй като са идентифицирани представители на родовете Buttiauxella, Citrobacter, Enterobacter, Kluyvera, Obesumbacterium, Raoultella. От род Buttiauxella са изолирани два щама на видовете B. agrestisиB. noackiae, които са описани като патогени по охлювите и се свързват с някои инфекции при човека. Психрофилната им природа и участието им в трасформацията на хитина, мелибиозата и арабиногалактана обясняват присъствието им в интестиналния тракт на охлювите. Представителите на род Citrobacter използват единствено цитрата като източник на въглерод и имат повишена способност да акумулират тежки метали (уран) чрез фосфат-свързващи комплекси. Някои видове са описани като опортюнистични патогени. Изолираният от охлювите щам на C. gillenii обаче може да разгражда целобиозата, малтозата и глицерола, като няма данни да е патогенен. Повечето видове от род Enterobacterсе считат за опортюнистични патогени и предизвикват заболявания само при определени случаи. Най-често от червата на охлювите е изолиран видът E. amnigenus, който е с неизяснена патогенност. Ентеробактериите обитават кожата на човека, растенията, водата, почвата и могат да бъдат изолирани от интестиналния тракт на хора и животни. Способността им да хидролизират целобиозата, малтозата, мелибиозата и рафинозата определя ясно тяхното място в метаболитната верига на охлювите.Представителите на род Kluyvera също са широко разпространени в природата и попадат чрез храната в червата на охлювите. Тази група бактерии могат да разграждат всички олигомери и полиоли (с изключение на пектина) и са известни като опортюнистични патогени, които в рядки случаи причиняват уринарни инфекции. Изолираният от охлювите щам на вида Obesumbacteriumрroteus е най-известният контаминант при производството на пиво. Този микроорганизъм може да се развива в широк диапазон на рН (от 4.4 до 9.0), да потиска алкохолната ферментация и е отговорен за повишаване нивото на диметилсулфида и диацетила в средата. Отделя ароматни вещества с мирис на плодове.Представителите на род Raoultella са широко разпространени в природата и могат да бъдат изолирани от растения, почва и вода. Изолираният от охлювите вид R.terrigena се развива при температура 10оС, може да усвоява пектин, ксилан, пулулан за 24 часа и няма данни да е патогенен.

Фирмикутните бактерии в червата на охлювите са представени от родовете Enterococcus, Lactococcus и Clostridium. Ентерококите са млечнокисели бактерии, които са известни като коменсали в гастроинтестиналния тракт на човека и животните. От червата на охлювите са изолирани видовете E. casseliflavus, E. raffinosus, E. faecalis и E. faecium. Доминиращият вид E. сasseliflavus е изолиран и от други безгръбначни и вероятно неговото присъствие зависи от физичните и химични характеристики на гостоприемника, от способността му да синтезира инхибиторни молекули като бактериоцините и неговата конкурентноспособност в сравнение с другите млечнокисели бактерии. В редки случаи, E. casseliflavus е посочван в литературата като опортюнистичен патоген, който може да взаимодейства с други ентерококи при вътреболнични инфекции (Papasetal., 2004). Освен ентерококи, от групата на млечнокиселите бактери до момента са изолирани и представители на род Lactococcus. Видът L. lactisе установен в повечето изследвани проби. Присъствието на млечнокисели бактерии в интестиналния тракт на охлювите предполага, че те играят важна роля в храносмилането. В червата на охлюви, от които са изолирани лактококи и ентерококи, не се открива патогенниятвид B. agrestis.

Обитателите на хрансмилателния тракт на охлювите притежават редица фенотипни характеристики, които позволяват тяхното развитие в това специфично местообитание и подпомагат оцеляванетона охлювите в периода на хибернация. Голяма част от видовете, като B. agrestis, E. amnigenus, K. intermedia, O. proteusи R. terrigena, са психотрофни (Gavinietal., 1976, 1983, Drancourtetal. 2001, Olssonetal., 2004) и запазват своята активност при много ниски температури (до -9°C) Това вероятно подпомага преживяемостта на охлювите в периода на зимен сън (Nicolaietal., 2005). Подобна е ролята на L. lactis, който притежава повърхностни протеини (HtrA), които са ключов фактор за адаптация при температурен стрес (FoucaudScheunemannandPoquet, 2003). Интестиналните бактерии проявяват някои специфични ензимни активности, които подпомагат усвояването на трудно разградими субстрати. От храносмилателния тракт на охлювите са изолирани няколкощамове на видоветеC. gillenii, B. agrestis, B. noackiaeи E. malodoratus, притежаващи способност да се развиват на среда с хитин.По такъв начин хитинът и неговите производни (хитозаните) биха могли да бъдат лесно достъпен източник на азот както за бактериите, така и за техния гостоприемник. Проучвания върху манан-разграждащите ензими показват, че интестиналната микрофлора продължава хидролизата на целулозата, която е започнала под действието на ендогенните целулази (CharrieretRouland,2001). Наличието на пулуланазни ензими в щамове от видоветеR. terrigenaиЕ. casseliflavus, изолирани от тракта на охлювите, разширява възможностите за хранене на C.aspersum освен със зелена листна маса, така и с храни богати на амилопектин – зърнени култури като царевица, сорго и ориз (Speiser, 2001). Чревните ензими, синтезирани от храносмилателните жлези на охлювите от семейство Helicidae проявяват слаба активност по отношение на арабиногалактан, скорбяла и ксилан (MyersandNorthcote, 1958; CharrierandRouland, 1992; FlariandCharrier, 1992), но не и към пектина. В интестиналния тракт на H. pomatiaобаче са открити щамове, които ферментират арабиногалактана, скорбялата или пектина. Тези данни показват значението на чревните бактерии в разграждането на растителната храна и скорбелните резерви и тяхното пълноценно усвояване от охлювите. Интестиналната микрофлора на охлювите притежава биохимичен потенциал за разграждане на основните растителни компоненти до продукти, достъпни за гостоприемника, използвани за биосинтетични и енергийни нужди.

Бактериите, откривани в чревния тракт на охлювите се срещат във филосферата, почвата, водата или интестиналния тракт на други животни и човека. Вероятно тяхното попадане в храносмилателната система на охлювите е станало възможно чрез приеманата храна, като някои видове трайно са колонизирали това специфично местообитание. С приемането на храната в червата на охлювите обаче могат да попаднат и редица патогенни микроорганизми, които при определени условия са в състояние да изместят нормалната чревна микрофлора. За изясняване на причините, довели до висока смъртност в няколко френски ферми, Kiebretoeetal. (2003) изследват Грам-отрицателната микрофлора от фецес на охлюви в периодите на естивация и хибернация. Установено е наличието на различни патогенни микроорганизми, като 80% от тях са представители на род Aeromonas (A. hydrophila, A. caviae) и са причина за високата смъртност. Спазването на санитарните хигиенни норми и подборът на качествена храна са от съществено значение за поддържането на баланс между всички микроорганизми в червата (eubiosis), което би осигурило добро здравословно състояние на охлювите.

В заключение може да се посочи, че изследванията в тази насока трябва да се разширят, тъй като познаването на интестиналната микрофлора, изясняването на нейната роля в храненето на охлювите е от голяма важност за поддържане на техния здравословен статус, за разработването на методи за стимулиране на полезната микрофлора, както и за правилен подбор на храна при тяхното култивирано отглеждане.

 

Използвана литература:

 1. ГемановА., ПетковП. (2004) Продуктивноохлювъдство, София, 5-12.

 2. Baron-Barthelemy M. (1855) Mémoire sur les Préparations à Base d’Hélicine Admises à l’Exposition Universelle de 1855. Sirop et Bonbons Héliciés. De Bailly, Divry et Cie, Paris.

 3. Brendelberger H. (1997) Bacteria and digestive enzymes in the alimentary tract of Radix peregra (Gastropoda, Lymnaeidae). Limnol Oceanogr 42: 1635-1638.

 4. Charrier M, Daguzan J. (1980) Food consumption: production and energy budget in Helixaspersa Muller (Gastropoda Pulmonata). Ann Nutr Alim 34: 147-166.

 5. Charrier M, C. Roulannd (1992) The digestive glycosidases in the snail Helix aspersa: localization and variations according to the nutritional status. Can J Zool 70: 2234-2241.

 6. Charrier M, Combet-Blanc Y, Ollivier B (1998) Bacterial flora in the gut of Helix aspersa (Gastropoda Pulmonata): evidence for a permanent population with a dominant homolactic intestinal bacterium, Enterococcus casseliflavus. Can J Microbiol 44: 20-27.

 7. Charrier M, Rouland C (2001) Mannan-degrading enzymes purified from the crop of the brown garden snail Helix aspersa Muller (Gastropoda). J Exp Zool 290: 125-135.

 8. Charrier M., G. Fonty, B.Gaillard-Martine, K. Ainouche, G. Andant. (2006) Isolation and characterization of cultivable fermentative bacteria from the intestine of two edible snails, Helix pomatia and Cornu aspersum (Gastropoda: Pulmonata). Biol.Res., 39. 669-681

 9. Charroppin P. J.P, (1983) L’escargot contre la hernie? RHP, 9, 258-215

 10. Chevalier L., Le Coz-Bouhnik M., B.Olivier. (2003) Influence of inorganic compounds on food selection by the brown garden snail Cornu aspersum(Gastropoda: Pulmonata). Malacologie 45, 125-132

 11. Davidson DH (1976) Assimilation efficiencies of slugs on different food materials. Oecologia 26, 267-273.

 12. D`Souza R., J. Powell –Tuck. (2004) Glutamine supplements in the critically ill. J R Soc Med 97, 425–427

 13. DrancourtT M, Bollet C, Carta A, Rousselier P (2001) Phylogenetic analyses of Klebsiella species delineate Klebsiella and Raoultella gen. nov., with description of Raoultella ornithinolytica com. nov., Raoultella terrigena comb. nov. and Raoultella planticola comb. nov. Int J Syst Evol Microbiol., 51, 925-932.

 14. Dwek MV, Ross HA, Streets AJ et al. (2001) Нelix pomatia agglutinin lectinbinding oligosaccharides of aggressive breast cancer. Int J Cancer 2001; 95:79–85.

 15. Figuier O. (1840) Mémoire sur la Composition Chimique des Escargots et sur les Préparations Pharmaceutiques dont ils sont la Base. F. Gelly, Montpellier, 1840.

 16. Foucaud-Scheunemann C, Poquet I (2003) HtrA is a key factor in the response to specific stress conditions in Lactococcus lactis. FEMS Microbiol Lett., 224, 53-59.

 17. Flari V, Charrier M (1992) Contribution to the study of carbohydrases in the digestive tract of the edible snail Helix lucorum (Gastropoda: Pulmonata: Stylommatophora) in relation to its age and its physiological state. Comp Biochem Physiol., 102A, 363-372.

 18. Gavini F, Ferragut C, Leebvre B, Leclerc H (1976) Etude taxonomique d’Enterobacteries appartenant ou apparentees au genre Enterobacter. Ann Microbiol., 127B, 317-335

 19. Griglione N. (199) Lachiocdload` allevamento, Edizione L`infonnatore Agrario, Verona, 1-103

 20. Griglione N. (1992) Winter survival of hibernating Helix pomatia: effect of moisture. Snail farming research, vol. IV, 19-22

 21. Hatziioannou M, Eleutheriadis N, Lazaridou-Dimiitriadou M 1994) Food preferences and dietary overlap by terrestrial snails in Logos Area (Edessa, Macedonia, Northern Greece). J Moll Stud., 60, 331-341

 22. Iglesias J, Castillejo J (1999) Field observations of the land snail Helix aspersa Muller. J Moll Stud 65: 411-423.

 23. Kloosterman H. (2010) USDA National Nutrient Database for Standard Reference. „Essential Amino Acids Search, amaranth“

 24. Kiebre-Toe M.B., E. Borges, F. Maurin, Y. Richard and A. Kodjo (2003) Etude de la flore bactérienne aérobie a Gram négative de l`escargot d`elevage (Helix aspersa). Revue Méd. Vét., 154, 10, 605-610

 25. Lanzman-Petitthory D. (2001) Alpha-linolenic acid and cardiovascular diseases. J Nutr Health Aging, 5, 179–83

 26. Lesel M, Charrier M, Lesel R (1990) Some characteristics of the bacterial flora housed by the brown garden snail Helix aspersa (Gastropoda Pulmonata). Preliminary results. In: Lesel R (ed) Proceedings of the International Symposium on Microbiology in Poecilotherms. Amsterdam: Elsevier Sciences. 149-152.

 27. Market brief on snails. (1993) Overview of the European community, Int. Trade Centre UNCTAD/WTO

 28. Monceaux RH. (1933) Le pouvoir protecteur des mucines et son importance en gastro-entérologie. Arch Mal Appareil Dig, 223, 4a.

 29. Muller HE, Brenner DJ, Fanning GR, Grimont Pad, Kampeer EP (1996) Emended description of Buttiauxella agrestis with recognition of six new species of Buttiauxella and two new species of Kluyvera: Buttiauxella ferragutiae sp. nov., Buttiauxella gaviniae sp.nov., Buttiauxella brennerae nov., Buttiauxella izardii sp. nov., Buttiauxella noackiae sp. nov., Buttiauxella warmboldiae sp. nov., Kluyvera cochleae sp. nov., and Kluyvera georgiana sp. nov. Int J Syst Bacteriol., 46, 50-63.

 30. Myers FL, Northcote DH (1958) A survey of the enzymes from the gastro-intestinal tract of Helix pomatia. J Exp Biol 35: 639-648.

 31. Nicolai A, Vernon P, Lee M, Ansart A, Charrier M (2005) Supercooling ability in two populations of the land snail Helix pomatia (Gastropoda: Helicidae) and ice-nucleating activity of gut bacteria. Cryobiology, 50, 48-57.

 32. Olsson C, Ahrni S, Pettersson B, Molin G (2004) DNA based classification of food associated Enterobacteriaceae previously identified by Biolog GN microplates. Syst Appl Microbiol., 27, 219-228.

 33. Onceaux RH, Fontaine R. (1933) Le mucus gastrique et son rôle protecteur. La Presse Médicale, 46.

 34. Pappas G., E. Liberopoulos, E. Tsianos, M. Elisaf. (2004) Enterococcus casseliflavus bacteremia. Case report and literature review. Journal of Infection, 48, 206–208

 35. Pons F, Koenig M, Michelot R et al. (1999) L’effet bronchorelaxant de l’hélicidine, un extrait d’Hélix pomatia, fait intervenir une libération de prostaglandine E2. Pathol Biol, 47, 73–80.

 36. Quevauviller A, Mainil J, Garcet S. (1953) Le mucus d’Hélix pomatia L. Préparation, composition, propriétés thérapeutiques et pharmacodynamiques. Rev Pathol Gen Comp., 653,1514–38.

 37. Simkiss K (1985) Prokaryote-eukaryote interactions in trace element metabolism. Desulfovibrio sp. in Helix aspersa. Experientia, 41, 1195-1197.

 38. Simkiss K, Watkins B (1990) The influence of gut microorganisms on zinc uptake in Helix aspersa. Environ Pollut., 66, 263-271.

 39. Speiser B (2001) Food and feeding behaviour. In:BARKER GM (ed) The biology of terrestrial molluscs. New York, CAB International Publishing, 259-288.

 40. Yeo TW, Lampah DA, Gitawati R, Tjitra E, Kenangalem E, et al. (2008) Safety Profile of L-Arginine Infusion in Moderately Severe Falciparum Malaria. PLoSONE, 3(6), 2347. doi:10.1371/journal.pone.0002347

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: