Светлината в мрака свети…

Ivaylo Dedov

Много са чудесата в природата и, като че ли, мекотелите са „пожелали“ да възпроизведат всяко едно чудо, да се докоснат до всяко едно необичайно свойство на организмите. Спомнете си за железния охлюв, за охлювът, който може да фотосинтезира, за странната форма на форезия при японското сухоземно охлювче и какво ли още не….

В тази статия ще поговорим за охлювите, които са “решили”, че ще включат и биолуминисценцията към иначе богатия си набор от механизми за оцеляване. В животинското царство това явление е добре познато както при гръбначните животни (много видове риби), така и при микроорганизмите (бактерии, динофлагелати), редица безгръбначни (корали, медузи, ракообразни, главоноги, червеи, насекоми), дори и гъби.

В тази дълга редица на “светлоносци” се включват и охлювите, като отново добавят нещо свое, нещо уникално и нетипично. Какво именно е то? Казано накратко всички, изброени по-горе организми, биолуминисцират благодарение на взаимодействието на пигмента луциферин с кислорода, като този процес бива катализиран от ензима луцифераза и всичко това се извършва в тъканите на съответния организъм. Охлювите успяват да вкючат и своите черупки в “светлинния спектакъл” и то по най-разнообразни начини. Нека разгледаме някои конкретни примери.

Разбира се, макар и по-близо до “класиката” в биолуминисценцията, не можем да пропуснем едни от най-красивите създания на нашата планета – морските голи охлюви. Към тази група влизат всички видове на род Plocamopherus, пелагичният род Phyllirrhoe, дънната красавица Kalinga ornata, и други. Но нека оставим представянето на морските голи охлюви за отделна публикация и да видим какво става при черупчестите им роднини.

Hinea brasiliana

Интересен феномен се наблюдава при някои биолуминесциращи морски охлюви от семейство Planaxidae (родовете Angiola, Hinea, Planaxis). Така например Hinea brasiliana отделя светлина само в резултат на механично дразнене при среща с други подвижни морски организми. Светлината се произвежда в определени места от тялото на охлюва, които, дори в моментите когато животното активно пълзи, не излизат извън черупката. По този начин на продуцираната светлина се налага да преодолява “структурната бариера” на карбонатното образувание, за да може да бъде възприета от външните организми и да изиграе своята роля на комуникативен сигнал. Оказва се, че черупката е много повече от досадна преграда, която трябва да бъде премината. Иначе матовата и пигментирана, тя избирателно пропуска само светлина в синьо-зеления спектър, като по този начин усилва ефекта от биолуминсценцията в сравнение с първоначалната сила на явлението (ако през черупката премине червена или синя светлина няма да се получи разсейване и респективно усилване). Така сигналът достига достатъчно ефективно до целта си, докато животното може да остане скрито в “къщичката” си. Имайки предвид, че най-често обект на “осветяване” са неприятели, които атакуват охлюва – можем да разберем колко важен е силният сигнал. Заискрявайки ярко при допир, видовете от семейство Planaxidae не само “сепват” нападателя, но и го освятяват за други по-големи хищници, които биха се заинтересували от него. И още нещо странно – според това, което се знае до момента, Planaxidae не произвеждат никакви светещи секрети и нямат луциферин и луцифераза. При химическо тестване на суров екстракт от род Planaxis единственото установено вещество, което отделя достатъчно светлина, е натриевият дитионид (Na2S2O4) в процес, недобре проучен и непознат при други светещи видове.

За да завършим темата с биолуминесценцията на морските охлюви нека споменем и още един пример, много далеч от класическатна биолуминисценция. Охлювчето Turrilatirus iris има типична високоспирална черупка, украсена с множество кафеникави, удължени пъпчици. Ако случайно намерите празна черупка от този вид край плажовете на Полинезия и я намокрите – кафявите пъпчици изведнъж ще заискрят с прекрасен иридисциращ отенък – явление което няма аналог сред светещите организми, тъй като не е свързато с тялото, а ползата му за животното е все още неизвестна.

***

И докато биолуминисценцията на морските безгръбначни е добре позната, то светенето в сладководните басейни е едно единствено изключение и то, разбира се, е направено от охлюв. В каменистите потоци на Северна Нова Зеландия, прикрепена към субстрата живее паничкоподобният охлюв Latia neritoides. Той не свети с тялото си, нито със своята черупка, но при раздразване отделя слуз, която съдържа вече познатите ни вече луциферин и луцифераза. При тяхното взаимодествие слузта свети със зеленикава светлина, лесно забележима, особено нощем. Тъй като светеща сулз отделят само раздразнените животни, се предполага, че това е механизъм за защита от хищиците (напр. за заблуждение, объркване или дори изплашване на нападателя).

Latia neritoides

***

Остана още една много характерна за охлювите среда на обитание – сушата. Нека видим какво става там и да осветим и този въпрос с помоща на охлювчето Quantula striata. Това сухоземно мекотело живее в Малайзия, при него светят яйцата, малките охлювчета и около 1/3 от възрастните индивиди. При половозрелите индивиди светещият орган (орган на Ханеда, по името на откривателя) се намира в областта на главата. Охлювите светят в жълто-зеленикаво най-интензивно при движение, по-слабо докато се хранят и напълно престават да биолуминисцират когато са в покой. Веществото, което предизвиква биолуминисценцията не е напълно проучено, но се знае, че е подобно на флавина. Предполага се, че биолуминисценцията при Quantula striata служи като своеобразна форма на комуникация.

Quantula striata

снимки: Hinea brasiliana – интернет; Latia neritoides – Dr. Stephen Moore; Quantula striata – Vasilii Zakharchenko.

Текстът е публикуван в брой 3 (2013) на списание „Природа“

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: